Stjärnans
äppelbröd
50
g jäst (1paket, gärna röd)
1
liter vatten
½
tsk salt
½
dl rörsocker (kan man utesluta)
½-1
dl olja (Solros, majs eller raps olja)
Riv
så många äpplen du vill ha. Grovt! Jag hade 5 äpplen
½
tsk kanel
1
dl linfrön (krossade eller hela) Det avgör duJ
1-2
dl fint rågmjöl
Vetemjöl,
så du får en rätt lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min
Knåda
degen med vetemjöl, lite i taget tills degen känns lagom fast. (Lättast att
knåda på bordet) Degen blir luftig av att bli knådat ordentligt. Jobbigt, men
resultatet blir bra J
Forma
bröden, snitta fintJ
Pensla
med vad du vill. Ägg, mjölk, vatten etc. Jag använder alltid vatten
(mjölkallergi) och vatten ger en lite hårdare yta
Strö
rörsocker/kanel blandning över
Efter
detta ska brödet jäsa övertäckt i ungefär 30 min.
Brödet
bakas i 190 grader i kanske 30 min. Jag bakade två väldigt stora bröd av detta
och jag hade dem på 160 grader i kanske 15 min för att vara säker på att få det
genombakat. Sedan 190 grader. Du kan ju göra mindre bröd eller bullar. Hur du
nu känner för J
Hoppas
nu ni förstår detta röriga recept
Lycka
till med detta projekt. Hoppas det blir bra.
1.Play-Doh lera
En rolig aktivitet tillsammans med barnen :-)
4 dl mjöl
2 dl salt
2-3 msk citronsyra (Gör att leran kan hålla sig 3-4 veckor i kylen)
4-5 dl kokande vatten
Karamellfärg
Blanda allt, vattnet till sist. Förvara leran i en plast burk med lock.
LYCKA TILL:-)
2.
Stjärnans
bullar eller bröd (ni minns dem från BygdegatanJ)
(man tar vad
man har i skafferiet)
1 paket jäst
1 liter
vätska (mjölk/vatten, som ni vill)
Salt
Kanske
socker/honung 1-2 msk (kan uteslutas)
50 g
margarin/olja
2-3 grovt
rivna morötter
3-4 dl
havregryn, rågflingor, vetekli eller linfrön(man tar vad man har och blandar
gärna flera sorter)
Ett tips:
Byta ut en del av vätskan med en burk krossade tomater. Det blir väldigt gott.
Vetemjöl
samlar degen. Den ska vara mycket lös. Låt degen jäsa i ca 30 min. Knåda
degen med vetemjöl, lite i taget tills degen känns lagom fast. (Lättast att
knåda på bordet)
Forma
bullarna/bröden. Bullarna kan med fördel doppas i riven ost och ma kan även ha
riven ost i degen.
Efter detta
ska bullarna/brödet jäsa i ungefär 30 min.
Bullarna
bakas i 210-225 grader och bröd vid lite lägre temp.
Lycka till
med detta projekt. Hoppas det blir bra.
3.
3.
Christinas Fiskgratäng
(Den var väldig
poppis på Stjärnan)
400 g fiskfile
3 dl mjölk
80g mjukost
Fiskkrydda
Salt, maizena, dill
Koka/ugnstek fisken
några minuter. Lägg fisken i en form.
Koka upp mjölken,
tillsätt osten. Salta och krydda. Red av. Tillsätt frysen eller färsk dill
Häll över fisken.
Gratinera i 200 tills såsen har fått lite färg och fisken är klar.
Lycka till
Rotfruktsoppa a´la Stjärnan
300g
rotfrukter (selleri, morötter,palstinak)
20
g purjolök
100
g morotspure
1 dl
mjölk
1
dl matlagningsgrädde
3
dl vatten Hönsbuljong/grönsaksbuljong
Salt/pepar/hackad
persilja
Maizena
Koka
grönsakerna och purén i buljongen. Tillsätt mjölk och grädde. Smaksätt med salt och pepar. Red av. Tillsätt
persilja.
Christinas Rabarberpaj
100
g margarin
3
msk socker
1,5
dl vetemjöl
1,5
dl havregryn
Smält
margarin och blanda i socker, vetemjöl och havregryn.
Lägg
smeten över rabarbern
Baka vid 200 graders värme i 25-30 min.
Enkelt eller hur?
Lycka till i köket!