Recept




Stjärnans äppelbröd

50 g jäst (1paket, gärna röd)

1 liter vatten

½ tsk salt

½ dl rörsocker (kan man utesluta)

½-1 dl olja (Solros, majs eller raps olja)

Riv så många äpplen du vill ha. Grovt! Jag hade 5 äpplen

½ tsk kanel

1 dl linfrön (krossade eller hela) Det avgör duJ

1-2 dl fint rågmjöl

Vetemjöl, så du får en rätt lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min

Knåda degen med vetemjöl, lite i taget tills degen känns lagom fast. (Lättast att knåda på bordet) Degen blir luftig av att bli knådat ordentligt. Jobbigt, men resultatet blir bra J

Forma bröden, snitta fintJ

Pensla med vad du vill. Ägg, mjölk, vatten etc. Jag använder alltid vatten (mjölkallergi) och vatten ger en lite hårdare yta

Strö rörsocker/kanel blandning över

Efter detta ska brödet jäsa övertäckt i ungefär 30 min.

Brödet bakas i 190 grader i kanske 30 min. Jag bakade två väldigt stora bröd av detta och jag hade dem på 160 grader i kanske 15 min för att vara säker på att få det genombakat. Sedan 190 grader. Du kan ju göra mindre bröd eller bullar. Hur du nu känner för J

Hoppas nu ni förstår detta röriga recept

Lycka till med detta projekt. Hoppas det blir bra.



1.Play-Doh lera
En rolig aktivitet tillsammans med barnen :-)

4 dl mjöl
2 dl salt
2-3 msk citronsyra (Gör att leran kan hålla sig 3-4 veckor i kylen)
4-5 dl kokande vatten
Karamellfärg

Blanda allt, vattnet till sist. Förvara leran i en plast burk med lock.

LYCKA TILL:-)



2.
Stjärnans bullar eller bröd (ni minns dem från BygdegatanJ)

(man tar vad man har i skafferiet)

1 paket jäst

1 liter vätska (mjölk/vatten, som ni vill)

Salt

Kanske socker/honung 1-2 msk (kan uteslutas)

50 g margarin/olja

2-3 grovt rivna morötter

3-4 dl havregryn, rågflingor, vetekli eller linfrön(man tar vad man har och blandar gärna flera sorter)

Ett tips: Byta ut en del av vätskan med en burk krossade tomater. Det blir väldigt gott.

Vetemjöl samlar degen. Den ska vara mycket lös. Låt degen jäsa i ca 30 min. Knåda degen med vetemjöl, lite i taget tills degen känns lagom fast. (Lättast att knåda på bordet)

Forma bullarna/bröden. Bullarna kan med fördel doppas i riven ost och ma kan även ha riven ost i degen.

Efter detta ska bullarna/brödet jäsa i ungefär 30 min.

Bullarna bakas i 210-225 grader och bröd vid lite lägre temp.

Lycka till med detta projekt. Hoppas det blir bra.


3.



Christinas Fiskgratäng

(Den var väldig poppis på Stjärnan)

400 g fiskfile

3 dl mjölk

80g mjukost

Fiskkrydda

Salt, maizena, dill

Koka/ugnstek fisken några minuter. Lägg fisken i en form.

Koka upp mjölken, tillsätt osten. Salta och krydda. Red av. Tillsätt frysen eller färsk dill

Häll över fisken. Gratinera i 200 tills såsen har fått lite färg och fisken är klar.

Lycka till


Rotfruktsoppa a´la Stjärnan

300g rotfrukter (selleri, morötter,palstinak)

20 g purjolök

100 g morotspure

1 dl mjölk

1 dl matlagningsgrädde

3 dl vatten Hönsbuljong/grönsaksbuljong

Salt/pepar/hackad persilja

Maizena

Koka grönsakerna och purén i buljongen. Tillsätt mjölk och grädde.  Smaksätt med salt och pepar. Red av. Tillsätt persilja.




Christinas Rabarberpaj

100 g margarin

3 msk socker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

Smält margarin och blanda i socker, vetemjöl och havregryn.

Lägg smeten över rabarbern

Baka  vid 200 graders värme i 25-30 min.



Enkelt eller hur?

Lycka till i köket!